Jod to niezwykle ważny składnik odżywczy. Wpływa on na poprawne funkcjonowanie całego naszego organizmu, a niedobór jodu może prowadzić do wielu różnych dolegliwości. Warto więc wiedzieć, jak w poprawny sposób go suplementować, i co najważniejsze – w czym jest jod? Sprawdź w poniższym artykule.

Czym jest jod i czy warto dawkować go regularnie?

Jod to pierwiastek śladowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma wpływ na wiele różnych, podstawowych funkcji naszego organizmu. Jod to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu kostnego, układu nerwowego, a nawet wpływający na regulację procesu wzrostu i dojrzewania komórek. Niestety problem niedoboru jodu w naszym kraju jest coraz większy, a świadomość o jego korzystnym działaniu na ludzki organizm nadal niezbyt duża.

Tymczasem regularna suplementacja jodu jest naprawdę bardzo ważna.  To, czy w naszym organizmie znajduje się odpowiedni poziom tego pierwiastka ma niebagatelny wpływ na to, czy będziemy w stanie normalnie funkcjonować.

Dlaczego suplementacja jodu jest tak ważna?

Właściwości jodu są naprawdę bardzo istotne – co więcej, jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Pierwiastek ten, dostarczany na przykład wraz z jedzeniem, korzystnie wpływa chociażby na funkcjonowanie tarczycy.

Polecić go też warto szczególnej uwadze kobiet w ciąży – przyszłym mamom nie zmagającym się z chorobami tarczycy, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca suplementować 150-200 mcg dziennie jodu.

Ponadto jod może chronić organizm przed powstawaniem nowotworów, pomaga również w usuwaniu toksyn z organizmu. Jego regularna suplementacja pozwala także poprawić aktywność metaboliczną większości tkanek organizmu i reguluje metabolizm.

Zapotrzebowanie na jod przez organizm jest oczywiste. Warto jednak pamiętać, że niektóre osoby po przyjęciu zbyt dużej ilości jodu mogą zmagać się z dolegliwościami takimi, jak na przykład reakcje alergiczne, wybroczyny skórne, czy nadczynność tarczycy.

Na szczęście są to mimo wszystko bardzo rzadkie przypadki. Reakcje takie na nadmiar jodu występują najczęściej u osób obciążonych chorobami autoimmunologicznymi.

Jakie jest najlepsze źródło jodu?

Odpowiednia zawartość jodu w organizmie jest niezwykle ważna – z tego powodu warto zacząć ją uzupełniać, jeśli tylko pojawią się objawy wskazujące na niedobór jodu.

Suplement diety w postaci pigułki czy pastylki nie jest jednak niezbędny. Wystarczy po prostu postawić na odpowiednią dietę i przyjmować jod w jedzeniu. Co jeść, by zwiększyć spożycie jodu?

W jakich rybach i owocach morza jest najwięcej jodu?

Jedna z podstawowych grup produktów, które pomogą nam poprawić stężenie jodu w naszym organizmie są ryby i owoce morza.  Jakie zawierają go najwięcej? Otóż najkorzystniejsze pod tym względem są dorsz, makrela, śledź oraz mintaj. Spożywanie ich co najmniej dwa razy w tygodniu znacznie poprawi poziom jodu w organizmie. Ciekawą alternatywą jest też tuńczyk – warto również spożywać niektóre wędzone ryby, na przykład makrele.

Nabiał a jod w diecie

Kolejnym źródłem jodu jest także w nabiale – choć warto podkreślić, że nie ma go jednak tak dużo, jak w przypadku ryb i owoców morza. Wiele zależy też od rasy krów, okresu laktacji, czy nawet pory roku, w której dojone są krowy.

Zawartość jodu w produktach mlecznych bywa więc dość różna. Przeciętnie jednak w 100 gramach mleka zawartych jest około 55 mikrogramów jodu. Podobna jego wartość znajduje się w kefirach, maślance, czy też jogurcie. Przy regularnej suplementacji, również produkty mleczne zminimalizują ryzyko nieprzyjemnych symptomów, jakie może dać niedobór jodu.

Jakie warzywa zniwelują zapotrzebowanie na jod?

Istnieją także pewne warzywa, które zawierają jod. Mowa tu między innymi o szpinaku, kapuście, czy też zielonym groszku. Najwięcej jednak posiadają go algi. Regularne spożywanie alg morskich nie tylko sprawi, że ryzyka, z jakimi wiąże się niedobór jodu zostaną zneutralizowane, ale i zmniejszy ryzyko chorób takich, jak np. niedoczynność tarczycy.

Nie ma jednak co ukrywać, że algi są dość drogie i trudno dostępne – na szczęście regularne spożywanie innych wymienionych tu warzyw sprawi, że odpowiedni poziom jodu w naszym organizmie zostanie utrzymany.

Sól jodowana w diecie

Bogatym źródłem jodu jest także sól jodowana, dostępna w większości dobrych sklepów. Sól jodowana jest to stosunkowo tania przyprawa, która z powodzeniem zastąpić może tradycyjną  w większości kuchennych zastosowań. Oczywiście pamiętać tu jednak należy o odpowiednim umiarze, ponieważ spożywanie soli w nadmiarze także może być bardzo szkodliwe dla zdrowia i prowadzić np. do zwiększenia ryzyka udaru oraz demencji.

Niedobór jodu – objawy

Zbyt niski poziom jodu w naszym organizmie może doprowadzić do bardzo przykrych konsekwencji. Jakie mogą być skutki niedoboru jodu w organizmie człowieka? Wśród najważniejszych wymienić można:

  • wzrost masy ciała
  • suchość skóry
  • spowolnienie umysłowe i problemy z koncentracją
  • ospałość
  • niestrawność i zatwardzenia

Objawy niedoboru jodu są więc bardzo nieprzyjemne.

Niestety, niedobór jodu w Polsce jest dość powszechnym zjawiskiem. To właśnie z tego powodu w latach 90-ych zdecydowano o zaleceniu jego suplementacji – wszak jod ma wpływ choćby na rozwój i funkcjonowanie mózgu. Na szczęście jod jest pierwiastkiem, który z łatwością odnajdziemy w składzie wielu produktów spożywczych. Warto więc sięgać regularnie choćby po wyżej wymienione produkty o dużej zawartości jodu – wyjdzie to z korzyścią dla naszego zdrowia.