Low IG co to? Poznaj zasady diety o niskim indeksie glikemicznym

Low IG jest to specjalnie przygotowana dieta, niezwykle zbilansowana pod względem indeksu glikemicznego. Posiłki, które zawierane są w tej diecie są dedykowane dla osób, które mają problem z wahaniami cukru, a także są powszechne wśród osób, które posiadają zaburzenie tolerancji węglowodanów, ponieważ warto podkreślić, że dieta o niskim indeksie glikemicznym nie powoduje wzrostu poziomu cukru po spożyciu posiłku.

Czym charakteryzuje się dieta o niskim indeksie glikemicznym? Produkty o niskim IG

Dieta low IG jest dedykowana dla osób, które chcą zadbać o ciśnienie tętnicze krwi, a także ustabilizować poziom cukru i wyeliminować problem nietolerancji węglowodanów. Osoby przestrzegające diety low IG posiadają zdecydowanie niższe wartości ciśnienia tętniczego, a także mają ustabilizowany poziom cukru we krwi. Dodatkowo za sprawą tej diety istnieje możliwość zadbania o niższy poziom homocysteiny, która wpływa na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dieta IG o niskim IG w dużej mierze składa się z surowych warzyw, a także owoców. Poza tym to dieta oparta o produkty zbożowe, pełnoziarniste i rośliny strączkowe.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny określa szybkość wchłaniania się węglowodanów. Mówiąc o indeksie glikemicznym zwykle na myśl nasuwają się osoby borykające się z problemem cukrzycy, ponieważ faktycznie diabetycy szczególnie muszą zwracać uwagę na wartości IG w dostarczanym pożywieniu. Osoby mające problem z insulinoopornoscia są szczególna grupa, która musi przykładać dużą wagę do spożywanych posiłków oraz występującego w nich indeksu glikemicznego. Dlatego podstawową zasadą w tej diecie opartej o niski indeks glikemiczny są przede wszystkim surowe owoce oraz warzywa. To one zapewniają stabilny poziom dostarczanego cukru. W diecie opartej o średni poziom indeksu glikemicznego można pokusić się o produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, a także rośliny strączkowe czy orzechy. Ponadto na tej płaszczyźnie znajdują się również ryby i mięso. Warto wspomnieć o tym, że dbając o dostarczenie odpowiednich właściwości glikemicznych organizmowi w diecie Low IG mniejszy udział zajmują produkty zbożowe, które nie są przetworzone, a także ziemniaki i słodycze. Szczególnie te ostatnie nie są zalecane w przypadku osób posiadających problem z wahaniami cukru we krwi. 

Jaki wpływ IG ma na organizm?

Obniżenie IG w diecie osób, które borykają się z cukrzycą wpływa na zmniejszenie ryzyka powikłań występujących przy tej chorobie. Jest to niezwykle istotne, aby choroba nie rozwijała się i by wyeliminować jej potencjalne przykre skutki. Spożycie produktów, które posiadają wysoki indeks glikemiczny wpływa na szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a to w konsekwencji doprowadza do obniżenia poziomu glukozy i może doprowadzić do hipoglikemii reaktywnej. Jest to niezwykle niebezpieczny stan, ponieważ spożywanie produktów, które posiadają wysoki indeks glikemiczny wpływa na możliwość pojawienia się przewlekłej hiperinsulinemii. Ten stan z kolei wpływa na wyczerpanie trzustki, problemy ze strony układu naczyniowo-krążeniowego, a także pojawieniu się insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.

Dlaczego jest ważna dieta low IG? Dieta o niskim IG 

Warto mieć na uwadze, że podczas stosowania diety low IG spożywane są produkty o niskim IG, czyli niskim indeksie glikemicznym. W przypadku długotrwałego stosowania takiej diety i trawienia produktów oraz wchłaniania pożywienia, które zawiera niski indeks glikemiczny dochodzi do stopniowego wzrostu glukozy we krwi. To z kolei doprowadza do gwałtownych wyrzutów. Stosowanie odpowiedniej diety wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu drugiego i dlatego osoby, które są na nią narażone powinny stosować dietę urozmaiconą w produkty warzywne oraz owoce. Ich menu żywieniowe powinno być oparte o produkty zawierające w swoim składzie niski indeks glikemiczny. Stosując tę dietę nie chodzi tylko o obniżenie poziomu cukru we krwi, ale także o zadbanie o ogólny stan zdrowia.

Wpływ dostarczanych produktów o niskim IG ma także znaczenie w przypadku gospodarki lipidowej, ponieważ sprzyja obniżeniu cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów. Dodatkowo podwyższa poziom frakcji dobrego cholesterolu, dlatego śmiało można powiedzieć, że osoby, które stosują dietę low IG mają zdecydowanie niższy poziom ciśnienia tętniczego krwi oraz niski poziom homocysteiny, dzięki temu są mniej narażone na takie schorzenia jak: miażdżyca, choroba niedokrwienna serca oraz choroby ze strony układu krwionośnego.