Co ma najwięcej żelaza – poznaj produkty bogate w żelazo

Coraz więcej z nas pragnie zadbać o własne zdrowie. Dieta to absolutny priorytet, który pozwala zachować witalność. Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków, które każdy z nas powinien zachować we właściwej ilości, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Co ma najwięcej żelaza? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. 

Czym jest żelazo?

Czym jest żelazo? To pierwiastek chemiczny. Wchodzi w skład hemoglobiny. Wchodzi także w skład wielu enzymów, które biorą udział w powstawaniu DNA. To również niezbędny składnik w procesie magazynowania oraz przetwarzania energii przez komórki organizmu. Co niezwykle ważne, żelazo należy także do białek, które znajdują się w mięśniach. Nic więc dziwnego, że żelazo jest jednym z niezbędnych składników do prawidłowego zachowania wielu funkcji życiowych. 

Wyróżnić możemy dwa rodzaje żelaza – dwuwartościowe żelazo hemowe, jak również trójwartościowe żelazo niehemowe. Ma to znacznie, mając na uwadze wchłanianie żelaza.  Lepiej wchłaniane jest żelazo hemowe. 

Żelazo – funkcje w organizmie. Niedobór żelaza

Niedobór żelaza jest szalenie groźny i szkodliwy dla zdrowia. Dlatego zaleca się, by regularnie badać poziom żelaza. Skutki niedoboru żelaza mogą być naprawdę różnorodne, widoczne zarówno w wyglądzie, jak i w wynikach badań. Objawy niedoboru żelaza to m.in. spadek odporności. Jego właściwy poziom prowadzi do aktywacji komórek układu immunologicznego. Podobnie jak witamina c, żelazo tworzy tzw. tarczę przed wirusami i bakteriami. 

Niedobór żelaza w organizmie prowadzi do anemii. Brak żelaza w codziennej diecie, bądź jego zbyt mała wartość, objawia się bladością skóry, sennością, krwawieniem z nosa, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci i innymi. Jak widać niedobór żelaza – objawy, to niezwykle obszerny katalog schorzeń. 

Najbardziej popularne źródła żelaza. Co ma najwięcej żelaza?

Produkty bogate w żelazo to z całą pewnością najlepsze źródło tego cennego pierwiastka. Co ma najwięcej żelaza? Z całą pewnością jednym z najcenniejszych składników spożywczych jest mięso. Ma ono najwięcej żelaza wśród dostępnych w sklepie artykułów. Możemy wybrać zarówno chude mięso, jednak czerwone mięso zawiera go najwięcej. Chude mięso wołowe będzie doskonałym wyborem. Owoce morza, jak również podroby, to także najcenniejsze składniki. Pełnoziarniste produkty zbożowe to kolejne cenne źródło tego pierwiastka. Z całą pewnością należy wymienić także warzywa i owoce, duże ilości produktów roślinnych. Produkty zawierające żelazo niehemowe w dużych ilościach to m.in.: suszone owoce. Żelazo to przede wszystkim morele, śliwki suszone, jak również rodzynki. Największe ilości żelaza zawierają także nasiona roślin strączkowych, żółtka jaja, brokuł, czy burak. 

Generalnie należy zaznaczyć, że duże ilości żelaza hemowe zawierają produkty zwierzęce, a duże ilości niehemowego żelaza znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego. Należy także widzieć, że żelazo najlepiej wchłania się z witaminą C. Przyswajanie hemowego pierwiastka jest stałe. Jednak przyswajalność żelaza niehemowego zależy od wielu, różnorodnych czynników, taki jak np. zbyt duża ilość błonnika pokarmowego w diecie. Przyswajanie żelaza to priorytetowa kwestia, by móc 

Jakie jest dobowe zapotrzebowanie na żelazo?

W codziennej diecie nie może zabraknąć żelaza. Dobowe zapotrzebowanie na żelazo zależy indywidualnie od danego organizmu. Ilość żelaza zależą od wieku, płci, wagi, czy chorób przewlekłych, na jakie cierpimy. Na szczególną uwagę zasługuje kobieta w ciąży, która z całą pewnością wymaga dodatkowej suplementacji ze względu na rozwijający się płód. Żelazo wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego. Niedobór żelaza prowadzi niejednokrotnie także do podwyższonego ryzyka poronienia. W związku z tym ciężarne kobiety muszą na bieżąco badać poziom żelaza we krwi. 

Odrębny zagadnieniem jest poziom żelaza u dzieci. Żelazo jest przez cały czas wykorzystywane do rozwoju, wzrostu i zwiększania masy ciała. Bogate w żelazo hemowe produkty, a więc przede wszystkim mięso, to niezbędne składniki. Dieta bogata w żelazo odpowiada bezpośrednio za prawidłowy rozwój. Niedobór żelaza, a także nadmiar żelaza w organizmie u dziecka jest niezwykle groźny. 

Ogólne normy wskazują, że 10 mg żelaza na dobę powinni przyswajać mężczyźni, a 18 mg- 20 mg żelaza na dobę kobiety. Kobiety w ciąży powinny przyjmować około 26- 28 mg żelaza dziennie. Zapasy żelaza zostaną pochłonięte przez rozwijający się płód. W związku z tym ciężarne kobiety cierpią często na problem niedoboru żelaza.

Jak sprawdzać zawartość żelaza w produktach? 

Na produktach spożywczych znajdują się tabele. Dzięki nim można kontrolować żelazo w diecie. Łatwo możemy widzieć, które produkty są bogate w żelazo. Co więcej, by znać właściwe spożywanie produktów bogatych w żelazo możemy korzystać z gotowych opracować przygotowanych przez specjalistów do spraw żywienia. Zazwyczaj podawane są mg żelaza na 100 g produktu, co zazwyczaj pozwala na rzetelne wyliczenia.